COVID-19 Makin Menggila, Elite Politik Malaysia Malah Sibuk Berebut Kuasa

0 Comments

jpnn. com , AMBANG LUMPUR – Pengurus UMNO serta Partai Islam Se-Malaysia (PAS) putus untuk mendaftarkan koalisi Mufakat Nasional (MN) secara resmi di Biro Pendaftaran Organisai Malaysia.

Penjelasan tersebut disampaikan oleh Sekjen I UMNO, Tan Sri Annuar Haji Musa dan Sekjen II TEPAT, Dato’ Takiyuddin Haji Hasan di Kuala Lumpur, Selasa (20/10).

Mereka menyatakan Perhimpunan Komite Perunding MN yang dijadwalkan Senin malam (19/10) dibatalkan bersamaan dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan di Daerah Persekutuan Kuala Lumpur dalam menanggulangi COVID-19.

Membaca Juga:

“Kepemimpinan MN telah bersepakat secara bersama serta memberi komitmen untuk terus memperkukuh perpaduan & kerjasama antar partai sebagai anju menghadapi Pemilu 15 yang mau datang, ” katanya.

Sementara itu media online setempat melaporkan MN akan diformalisasikan tanpa Partai Bersatu pimpinan Pertama Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kabinet Malaysia saat ini dikendalikan koalisi Susunan Nasional (PN) pimpinan Partai Bersatu dimana UMNO dan PAS juga mendapat jabatan menteri.  

Baca Juga:

Pemimpin Partai Bersatu belum memberikan maklumat resmi terkait informasi tersebut.

Pada kesempatan terpisah Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Muhammad Faisal Abdul Teragung menolak usulan Sekjen I UMNO, Tan Sri Annuar Haji Musa untuk melakukan Pemilu sebagai kesimpulan kemelut politik.